Jumaat, 10 Jun 2016

THE CONJURING 2: SEBUAH PELARIAN KLISE


TAHUN : 2016
PENGARAH: James Wan
LAKON LAYAR: Chad Hayes, Carey Hayes, David Leslie Johnson, James Wan
PARA PELAKON: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Frances O' Connor, Madison Wolfe,
Franka Potente, Bonnie Aarons, Bob Adrian
NEGARA: Amerika

The Conjuring 2 dimulakan terus kepada premisnya, kejadian supernatural dan pasangan Warren, Ed (Patrick Wilson) dan Lorraine (Vera Farmiga) yang cuba membantu mangsa paranormal. Terdapat dua kes yang dipertontonkan tetapi kes majornya adalah keluarga Hodgson di Einfield, England.

Mise-en-scene filem ini ditempatkan dengan cantik sekali. Suasana pada tahun 70-an sangat jelas tergambar malah pewarnaannya (coloring) sangat membantu. Kita dapat melihat James Wan dalam pencahayaan filemnya ini. Music Scoring oleh Joseph Bishara dengan kesenyapan suasana diadun seimbang. And we know that James Wan is really expert to give us 'heart-attack'. Yes, he did it. Again. James Wan tahu bahawa gelombang seram dalam filemnya harus terjaga. Oleh sebab itu, kejutan yang pertama harus memberi kesan untuk memastikan penonton berada dalam gelombang seram tersebut sehingga ke penamat cerita.

Substance James Wan dalam watak dan perwatakan adalah kekeluargaan. Ia adalah sesuatu yang sangat perlu dijaga. Maka, hal ini adalah suatu elemen yang berkesan untuk memberi rasa kucar-kacir kerana perasaan bimbang dan mahu menjaga. Ia masih kekal begitu. Unsur romantik yang bersahaja pada watak Ed dan Lorraine juga masih kekal malah ia menjadi lebih kuat, malah sedikit tearjerking, pada adegan di kolong bawah rumah, yakni babak perleraian bagi filem ini. 

Background characteristic amat terjaga. Kemunculan paranormal adalah berpunca daripada percubaan Janet (Madison Wolfe) bermain Ouija. Hal ini disebabkan oleh kekosongan dalam diri yang merindukan ayahnya yang menghilangkan diri. Dia mahu roh sesiapa menjawab persoalan tentang ayahnya. Ini memudahkan kerja para hantu dan syaitan. Kekosongan jiwa ini kemudiannya menjadikan Valak (Bonnie Aarons) semakin berkuasa ke atas Janet sekali gus dipergunakan untuk membunuh Ed Warren.

Sebenarnya, secara selapis, The Conjuring 2 adalah klise. Tetapi James Wan dilihat cuba untuk tidak menjadi seperti itu. Oleh sebab itu kita akan dapat melihat beberapa hal yang menarik seperti unsur humor yang berjaya memecahkan tawa penonton dalam panggung dan memberi sedikit kelegaan akibat kejutan. Selain daripada itu, kita tidak akan melihat rawatan major terhadap mangsa rasuk, atau alat pengesan aktiviti paranormal yang dipasang pada setiap penjuru rumah. Malah kamera yang cuba merakam kejadian paranormal tidak berada di dalam rumah (selain daripada kamera media). Bill Wilkins (Bob Adrian), poltergeist di rumah Hodgson juga agak 'ramah'. Percubaan James Wan boleh dikatakan menjadi.

Tidak tahu siapa yang lebih teruk. Adakah hantu syaitan atau orang yang mengambil kesempatan terhadap kepercayaan orang lain. - Anita Gregory, The Conjuring 2.


Sayidah Mu'izzah

0 ulasan:

Catat Ulasan